Вучич: Вече не сме толкова ентусиазирани за присъединяваното ни към ЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес в Давос на панела "Разширяване на европейските хоризонти“, проведен като част от Световния икономически форум, че е сигурен, че родината му няма скоро да стане част от Европейския съюз и че е малко песимист, когато става въпрос за възможността за присъединяване на Сърбия към икономическия и политически блок. Европа бе по-стабилна, когато германският канцлер Ангела Меркел бе на власт, заяви Вучич, цитиран от държавната медийна корпорация на Белград РТС, предаде БТА.

Държавният глава на балканската страна добави, че Сърбия е постигнала икономически напредък през последните години и че е направено много за подобряване на върховенството на закона.

"Имаме добър икономически растеж през последните три години. Сърбия е сред четирите страни с най-висок растеж в Европа. Въпросът е как да продължим с подобен или по-висок растеж и да свършим други неща", подчерта Вучич.

Президентът на Сърбия каза още: Нямам големи мечти, когато става дума за присъединяването ни към ЕС.

"Прави сте, вече не сме толкова ентусиазирани, колкото бяхме, и по някакъв начин ЕС също не е пълен с ентусиазъм, когато става въпрос за нас. Това са фактите и всички цифри на ЕС показват, а аз следя числата в региона, че популярността на ЕС в региона намалява - в Северна Македония и Сърбия по-специално, дори в Черна гора", посочи още Вучич.

Президентът оцени, че това е очаквано, поради различните нива на политически натиск, за Сърбия около Косово и за Северна Македония заради националната идентичност.

"Трябва да имаме рационален поглед. Ще направим всичко, за да въведем трудни съдебни реформи и получихме добри оценки от Венецианската комисия вчера, както и ден преди това също от Съвета на Европа и ЕС, и това е добре", добави той.

Вучич каза, че не знае дали Сърбия ще бъде част от ЕС утре или вдругиден, но знае, че страната няма да стане членка на ЕС бързо.

С този панел сръбският президент завършва тридневното си участие в срещата на Световния икономически форум в Давос.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар