Вучич: Конституцията не позволява задължителна ваксинация

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че той лично е застъпник на идеята за задължителна ваксинация за определени категории от населението, което във Франция е правило за здравните работници, но в Сърбия такова нещо не е възможно заради конституцията, тъй като това би представлявало нарушаване на човешките права, съобщи Танюг.

Вучич каза също, че в следващите ден-два 50 процента от пълнолетното население на Сърбия ще бъдат ваксинирани, но предупреди, че броят на заразените расте с около 20 процента на седмично ниво, което е тревожно.
На въпрос дали Сърбия може да последва Франция или Гърция по въпроса за задължителната ваксинация за определени категории граждани и дали дигитален сертификат ще бъде необходим за посещение на клубове, кина, театри, Вучич каза, че Германия се е опитала да направи нещо подобно, но се е отказала заради човешките права.
Имаме конституция, според която всички сме равноправни. Как да кажа на някого, че може да влезе в шопинг мол, ако е ваксиниран и не може, ако не е, попита Вучич.
Ще работим върху това да въведем лотарии, да плащаме на хората, за да се ваксинират, каза сръбският президент.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар