Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в рамките на форума в Астана

Дълго време не успяхме да се срещнем с моя скъп приятел Владимир Путин, каза Ердоган на срещата с руския президент в рамките на форум в Казахстан.

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Астана. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция.

Ердоган съобщи, че отношенията между турската енергийна компания "Боташ" и руската компания "Газпром" продължават да се развиват много добре.

Ще предприемем сериозни стъпки по отношение на атомните електроцентрали. Водим преговори с руската страна за изграждане на АЕЦ в турския окръг Синоп, посочи турският държавен глава.

Ердоган изтъкна, че в момента стокообменът между двете страни възлиза на 55 млрд. долара, което не е достатъчно и целта е да достигне 100 млрд..

Руският президент на свой ред каза, че "въпреки всички трудности в света, отношенията между Русия и Турция напредват стъпка по стъпка".

Реализираме планирани стратегически проекти с Турция, набелязваме и нови. Миналата година над 6 млн. руски туристи посетиха Турция - рекорд в областта на туризма, посочи руският президент.

Другата ключова среща на Путин на форума в Астана е с китайския лидер Си Цзинпин.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар