Великобритания с експеримент без аналог в света. Как ще завърши той?

В понеделник Великобритания отбеляза “Деня на свободата”, след като повечето ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса отпаднаха. На повечето места носенето на маски е доброволно, както и спазването на дистанция, а клубовете, кината и театрите могат вече да запълват капацитета си на 100 процента. И то без да изискват доказателство от гостите, че са ваксинирани. Такива ще са необходими от есента.

“Кога да го направим, ако не сега?”, попита премиерът Борис Джонсън във виртуална пресконференция. През есента и зимата ситуацията ще е още по-сложна. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които взимат сами решенията си относно пандемията, са далеч по-предпазливи.

Над 50 хиляди новозаразени на денНо не всички успяха да отпразнуват “свободата”. В петък здравният министър Саджид Джавид обяви, че е дал положителен тест за Ковид-19. Той се карантинира, а примерът му последваха и редица други политици, в това число Борис Джонсън. Джавид далеч не е единствен. В последните дни Великобритания отбелязва ръст на новозаразените с коронавирус. Делта вариантът се разпространява с бързи темпове на Острова и ежедневно биват регистрирани над 50 хиляди случая на новозаразени - числа, близки до пика на втората вълна през зимата. За последните седем дни броят на заразените на 100 хиляди души е 399.

Случаите растат, но не и хоспитализациите

Саджид Джавид обяви, че има много леки симптоми. Благодарен съм, че съм ваксиниран, каза той във видеото, публикувано в социалните мрежи.

Дотук 88 процента от британците са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, а 68 процента вече са напълно имунизирани. Експертите обаче не са уверени, че това е достатъчно, за да бъде предотвратена една нова вълна от инфекции. В друг туит здравният министър написа, че “макар числата да вървят нагоре, съотношението между случаите на инфекции и тези на хоспитализираните пациенти е най-ниското досега”.

Британските власти очевидно разчитат, че ваксините ще предпазят здравната система на Острова от ново претоварване. В неделя например броят на новите случаи на коронавирус беше над 50 хиляди, но едва 740 пациенти с Ковид-19 попаднаха в болница, а 41 изгубиха живота си. Когато през зимата 50 хиляди души се разболяваха за ден, до болница стигаха няколко хиляди от тях. Но това може да се промени и сега.

Мутациите създават риск от ново претоварване на болниците

Експертите прогнозират, че броят на нови случаи ще нарасне до над 100 хиляди в следващите дни. Ако броят на новоприетите пациенти в лечебните заведения достигне до 2000 или 3000 на ден, трябва отново да се въведат строги мерки, предупреждава епидемиологът Нийл Фъргюсън от “Импириъл колидж”.

Допълнителен риск създават и мутациите на вируса. Така например в части на Франция, основно на островите в Тихия океан, вече се разпространява бета варианта на вируса, който първо бе открит в Южна Африка. Срещу него ваксината на AstraZeneca, която е най-разпространената във Великобритания, не е особено ефективна. Затова британските туристи, които се връщат от Франция, биват изпращани в 10-дневна карантина.

Масово разхлабване на мерките на фона на растящи числа на новозаразени: Великобритания провежда експеримент, който е невиждан в света. В момента около 1,7 милиона британци се намират в принудителна изолация, което създава големи логистични проблеми. Така например много ватмани и касиери не са на работа, което води до проблеми в градския транспорт и търговията – графикът на влакчетата на метрото е разреден, а работното време на някои магазини е съкратено.

На този фон някои съсловни организации настояват задължението за карантиниране да бъде заменено от ежедневни тестове, какъвто принцип е въведен в здравната сфера. Премиерът Джонсън вече обяви подобни изключения за работещите в критичната инфраструктура.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар