В Русия заговориха за грузински Майдан

"Това е много подобно на Майдана в Киев." Думите са от коментар на външния министър на Русия Сергей Лавров от негово интервю за "Първи канал".

"Последните събития в Грузия много приличат на киевския "Майдан", като ситуацията около проектозакона за чуждестранните агенти беше само претекст за стартиране на опит за силова смяна на правителството", са точните думи на Лавров.

Законът, който предизвика няколкодневни масови протести в големите градове и сериозно напрежение между граждани и управляващи, предвижда специален ред на регистрация на онези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20% от бюджета си - законодателство вече прието и прилагано в Руската федерация. Тази сутрин парламентът на Грузия се отказа от плановете си за въвеждане на закон за "чуждестранните агенти", който предизвика голяма вътрешна политическа криза, след като управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подкрепата си за законопроекта.

Вместо обаче да коментира това сравнение, както и евентуално да коментира прилагането на законодателството за чуждестранните агенти в Русия, Сергей Лавров прави сравнение със регулациите в западните страни и по-конкретно посочва САЩ, Франция, Индия и Израел. Според него грузинският проект "бледнее" в сравнение с начина, по който се регулират нестопанските организации в тези страни. Лавров заявява, че в САЩ такова нарушение ще доведе до глоба от 250 000 долара и 5 години затвор, а в Грузия предвижданата глоба е много по-малка - 9 хил. долара и се минава без наказателно производство.

Руският външен министър напада и изявление на Жозеп Борел, наричайки го лицемерно, тъй като и много европейски страни имали подобно и по-строго законодателство. Такива страни обаче Лавров не посочва конкретно.

"И все пак, въпреки факта, че редица европейски страни имат същите норми, много по-строги норми по същата тема... Г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че законът, който грузинците прокарват в управляващата партия "Грузинска мечта", противоречи на европейските ценности и поставя преграда по пътя на присъединяването на Грузия към Европейския съюз. Като цяло лицемерието, разбира се, е очевидно", коментира Лавров.

Грузия кандидатства за членство в ЕС миналия март, но не получи статут на кандидат и ще трябва първо да приложи някои реформи - включително засилване на независимостта на своята съдебна система.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар