Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от основните институции на Европейския съюз - Съвета на ЕС. 

Председателството се сменя на ротационен принцип от една на друга от 27-те страни членки на всеки шест месеца. Страната, председателстваща съвета, ръководи ежедневната му работа и представлява всички държави-членки в преговорите с други институции на ЕС. Белгия пое председателството на 1 януари тази година. 

Девизът на унгарското председателство е "Да направим Европа отново велика".  Три са основните приоритети: справяне с демографските предизвикателства, конкурентоспособност и разширяване на ЕС.

Страната често играе ролята на основна опозиция на политиката на Брюксел по множество важни за общността въпроси.

Европейският съюз наложи глоба на Унгария за нарушаване на правилата за третиране на мигранти и бежанци. В същото време премиерът Виктор Орбан обеща да компенсира тези загуби за сметка на институциите, които помогнаха на Украйна да се бори срещу руските окупатори.

Унгарският министър-председател също така разкритикува западните лидери, че искат да победят Руската федерация. Той отбеляза, че техните основни цели са единствено "властта и парите".

Орбан може да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски още следващата седмица, за да направи стъпка към подобряване на отношенията между страните. Това съобщи в. "Европейска правда", позовавайки се на свои източници.

По време на срещата на върха на ЕС, която се проведе на 27-28 юни в Брюксел, унгарският министър-председател изпрати сигнал за промяна на отношението към Украйна. По-специално политическият директор на Орбан заяви, че може да се състои среща между унгарския политик и Володимир Зеленски.

Европейският съюз създаде правна рамка, която му позволява да заобиколи вето на Унгария по отношение на разпределянето на приходите от замразените руски активи за Украйна. Това заяви в края на юни върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел пред "Файненшъл таймс"

Предложеното правно решение, което се очаква да бъде обсъдено от външните министри на страните членки по-късно днес, ще изиграе важна роля за Г-7 в улесняването на заем в размер на 50 милиарда долара до края на годината.

Борел разкри, че Брюксел е представил на Унгария споразумение, подобно на това, което НАТО наскоро договори с премиера Виктор Орбан. Той обаче посочи, че Будапеща е отхвърлила сделката.

"Предложихме на Унгария следното: парите ви няма да бъдат използвани за подкрепа на Украйна по никакъв начин. Не само смъртоносно, но за каквото и да било. Вземете си парите. Извадете парите си от кутията. Не искаме да използваме парите ви", посочи Борел.

Той заяви, че предложението за това как да се избегне блокиране от страна на която и да е държава членка на използването на приходите от замразени руски финансови фондове за подкрепа на Украйна, ще бъде представено на днешната среща в Люксембург.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар