Учени разработват панели, произвеждащи енергия от дъждовни капки

Слънчевите панели са практичен и екологичен начин за снабдяване с енергия. Въпреки това обаче те не могат да се използват през нощта и при лошо време. Китайски учени обаче разработват метод, при който такива панели да могат да произвеждат електричество и от дъждовни капки, пише научният сайт "Сайнс алърт", цитиран от Дарик.

Това би могло да стане благодарение на материала графен.

От ключово разбиране за този процес е разбирането на състава на дъждовните капки. Те се състоят не само от вода, но и от различни соли, които съдържат положително и отрицателно заредени йони.

Според изследователи от „Оушън юнивърсити" в китайския град Циндао тази соли биха могли да бъдат използвани за производство на енергия чрез проста химическа реакция.

Изследователите искат да използват листове графен, за да разделят позитивно заредените йони на дъждовните капки и по този начин да създават електричество.

Положително заредените йони се свързват със свръхтънкия слой графен и образуват двоен слой, съдържащ електрони. Разликата в енергията на двата слоя е достатъчна, за да произведе ток.

Първоначалните резултати от експериментите са обнадеждаващи - учените са успели да генерират стотици микроволта електричество.

В момента тестовете все още са в начална фаза, но те могат да поставят основите за създаването на електрически панели, които да се използват при всякакво време. За сега учените работят върху това да приспособят новата технология към това да може да се справя с разнообразни видове йони, които се намират в реалната дъждовна вода.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар