Турция съди 17 души за участие в атентата в Истанбул

Турция обвини 17 заподозрени за участие в атентата в Истанбул в опити за дестабилизиране на държавата, умишлени убийства и опити за убийство.

Съдът освободи други трима заподозрени от ареста в очакване на процеса, предаде Анадолската агенция. Той също така нареди депортирането от Турция на 29 души, които бяха арестувани от полицията във връзка с нападението.

Прокурорите разпитаха главния заподозрян за атаката, сирийка, която е обвинена, че е оставила заредена с тротил бомба на булевард "Истиклял", в продължение на около пет часа.

Жената, идентифицирана като Ахлам Албашир, твърди, че е казала на разпитващите, че е влязла нелегално в Турция и е останала в къща в Истанбул в продължение на четири месеца, преструвайки се на двойка с един от другите заподозрени, съобщи Анадолската агенция.

Очаква се да бъде определена дата за процеса, след като прокурорите изготвят обвинителния акт, което може да отнеме месеци.

Припомняме, че истанбулската полиция съобщи по-рано, че са задържани общо 50 души, като уточни, че взривното вещество, използвано при нападението, е било тротил.

На 13 ноември, в центъра на Истанбул имаше мощна експлозия, а правоохранителните органи и властите на страната обявиха, че става дума за терористична атака.

По-късно стана ясно, че в резултат на инцидента са загинали шестима души, а повече от 80 са били ранени. Турската полиция съобщи, че е задържала извършителя на нападението.

Авеню "Истиклял" беше отворено отново за пешеходно движение в 6 ч. сутринта на 14 ноември, след като полицията приключи огледите на мястото на инцидента.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК - включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар