Турция обяви сделка с Русия за 50 млн. дози "Спутник V"

Турция обяви, че е подписала сделка за доставка на 50 млн. дози от руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", информира "Франс прес".

Здравният министър Фахретин Коч уточни, че първите доставки ще пристигнат през май, докато Турция се опитва да ускори имунизацията.

Югоизточната ни съседка, чието население е от 84 млн. души, е ваксинирала с първа доза повече от 13,5 млн. души, а с пълните две дози - близо 9 млн. души, откакто стартира ваксинационната си кампания с китайската ваксина CoronaVac в средата на януари.

Коча каза, че Турция също така удължава времето между първата и втората доза на ваксината на Pfizer/BionTech от настоящите четири седмици на шест-осем.

Досега Турция е осигурила само 4,5 млн. дози от Pfizer/BionTech и изпитва закъснения в доставката на обещаните 100 млн. ваксини от Китай.

"Доставката на ваксини става по-трудна през следващите два месеца, но очакваме след това да стане по-обилна", отбеляза Коча.

Турция влиза в 17-дневно затваряне, започващо от утре, за да се бори с рязкото нарастване на заразените и починалите от COVID-19.

Ограниченията са по-строги, отколкото по време на двете предишни вълни миналата година.

На хората ще бъде забранено да излизат на открито без основателна причина, а продажбите на алкохол са ограничени, за да обезкуражат публичните събирания.

Третата вълна също така е по-смъртоносна от предишните две.

Турция регистрира около 350 починали дневно през последната седмица. Официалният брой на заразените достигна 60 000 на ден по-рано този месец, преди да спадне до 40 000 - все още най-високият в Европа.

От началото на пандемията са регистрирани общо над 39 000 починали и 4,7 милиона заразени.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар