Турция обмисля неваксинираните да правят тест, за да влизат на определени обществени места

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че властите обмисят въвеждане на PCR тестове за неваксинираните лица за влизане на определени обществени места като кина и театри, при пътувания с междуградски автобуси и самолети, съобщават турски медии.

Някои страни вече са въвели тази практика и ние можем да го направим също, за да защитим нашите граждани. Това може да се прилага на места, където хората седят близо един до друг. Тестовете ще бъдат безплатни, заяви министърът в интервю за вестник "Хюриет".

От тези, които се съпротивляват срещу ваксинация, може да бъде поискано да се подлагат на безплатен PCR-тест веднъж на два дни в държавни болници, каза министърът.

Нашата цел е да защитим тези, които са ваксинирани и искат да продължат социалния си живот, добави Коджа.

Министърът подчерта, че властите не искат да санкционират неваксинираните лица, а се стремят да ги убедят. Той изтъкна, че според него това е правилният начин да се отстрани колебанието по отношение на ваксините срещу коронавируса и изрази увереност, че този подход ще постигне успех. Коджа добави, че става дума за общество, което в 98 процента е постигнало ваксинация срещу шарка и подобни болести при децата. Хората изпитват колебания само за ваксините срещу коронавируса. Ние можем да преодолеем това колебание, като информираме правилно обществото. Не трябва да има задължителни мерки, изтъкна министърът.

В последно време в Турция се наблюдава рязко увеличение на случаите на коронавирус, които тази седмица достигнаха най-високото си равнище от месеци, отбелязва в."Дейли сабах". Турция е поставила досега над 74 милиона дози ваксина от началото на ваксинационната кампания, започнала в средата на януари.

Близо 28 милиона души са получили вече две дози ваксина.

Експертите смятат, че за да се създаде стаден имунитет срещу коронавируса, е необходимо да се ваксинира 70 на сто от населението.

Бързо разпространяващият се вариант Делта застрашава постигането на подобрение в ситуацията с коронавируса. Според данни на здравното министерство стотици са случаите на заразени с варианта Делта.

Коджа каза, че властите съсредоточават усилията си за ваксинация в райони с ниско ниво на ваксинирани. Той каза, че министерството е увеличило броя на мобилните ваксинационни екипи в тези райони.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар