Словения подкрепи ветото на Унгария и Полша

Премиерът на Словения Янез Янша обяви, че правителството му подкрепя ветото на Унгария и Полша срещу бюджета на ЕС и плана за възстановяване, предаде агенция Анса.

„Само независим орган може да решава кое е върховенство на закона, а не политическо мнозинство“, написа Янша в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Според него сега предложеният механизъм не е в съответствие с Лисабонския договор и ще създаде спорове между различните страни-членки.

Както е известно, в понеделник Унгария и Полша обявиха, че не са съгласни средствата по плана за възстановяване (750 млрд. евро) да бъдат обвързвани с така предложеното условие за спазване на върховенството на закона.

Според унгарския премиер  Виктор Орбан поставянето на условия „ е лост за изнудване на онези страни, които се противопоставят на имиграцията“. Той добави, че споразумение няма да бъде постигнато, ако към условията не бъде създаден механизъм за обективни критерии и възможността да се обжалва дадено решение на ЕС.

Междувременно 57% от полското население подкрепя ветото, показва анкета на United Surveys за месния вестник Dziennik Gazeta Prawna.


Автор: Дежурен редактор
Напиши коментар