След пожара в АЕЦ „Черна вода“: Няма промяна в радиационния фон у нас

Показанията на европейската платформа за обмен на радиационни данни EUROPED и тези на националната автоматизирана система за радиационен мониторинг BULRaMo не регистрират изменения в радиационната обстановка на територията на България, както и в района на АЕЦ "Черна вода".

Това заявиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) във връзка с разпространена по-рано през деня информация за пожар в румънската атомна централа.

От Агенцията за ядрено регулиране са отправили запитване към румънския ядрен регулатор, откъдето потвърдиха, че в блок 2 на атомната електроцентрала е възникнал незначителен пожар в турбинна зала, който е овладян и не представлява заплаха за безопасността на ядреното съоръжение.

По-рано във вторник беше съобщено, че в румънската АЕЦ "Черна вода" е възникнал пожар. Пламъците са потушени, съобщават от Генералния инспекторат за извънредни ситуации на страната. От инспектората уточняват, че инцидентът е бил малък и не е бил в близост до радиоактивни вещества, които биха застрашили жителите на района.

Служителите на централата са евакуирани, няма нанесени щети. Провежда се разследване, за да се установи причината за инцидента.

Атомната електроцентрала продължава да работи при нормална мощност.

 Антоан Николов / БТА


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар