Скучният вид спасява женските животни от сексуален тормоз

В животинското царство, за разлика от мъжките екземпляри, при женските често липсват ярки цветове и украса. Според интригуващо ново изследване, скучният вид им помага да се спасяват от нежелано ухажване и сексуален тормоз, съобщава сайтът PhysOrg, цитиран от Дарик.

Ако украсата на женските животни издаваше техните сексуални качества, те щяха да са обекти на постоянни набези от страна на мъжките, което може да навреди на добрата им физическа форма, обяснява Дейвид Хоскън от университета на Ексетър.

Предишни проучвания са показали, че при женските липсва украса, защото те имат по-голяма нужда от камуфлаж или защото тя би навредила на плодовитостта им.

Известно е, че при много животински видове мъжките привличат вниманието на женските с отличителна украса, характерни цветове и петна или други форми на показност.

Женските от друга страна стигат до неподозирани висоти, за да се покажат като непривлекателни и да се спасят от сексуален тормоз - маскират се като мъжки, местят се в зони, където има по-малко екземпляри от противоположния пол, използват анти-афродизиаци и се борят срещу нежелано чифтосване.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар