Северният полюс се мести към Лондон

Драматично 75-процентово преместване на Северния полюс, насочено по протежение на Гринуичкия меридиан към Лондон, се наблюдава от няколко години. Смята се, че причината е потъването на ледените пластове в Гренландия и Антарктика, предизвикано от климатичните промени, съобщи Дарик.

Северният полюс мистериозно промени посоката си на движение през 2000 година, завивайки на изток към Гринуичкия меридиан, пише New Scientist, цитиран от агенция „Фокус". Сега става ясно, че промяната се дължи на преразпределението на водата на сушата, както и на топящия се полярен лед.

Оста на въртене на Земята, а с нея и физическото местоположение на Северния полюс, са се премествали с около десет сантиметра на година през последното столетие към залива Хъдсън в Канада по протежение на дължината, преминаваща през Торонто и Панама Сити. Причината за движението беше преразпределението на маса вследствие на наместването на земната кора след края на последната ледена епоха.

Ново изследване заключава, че изместването се дължи на промяната на разпределението на водата на сушата. "За пръв път разполагаме с надеждни доказателства, че промените в разпределението на вода на сушата в глобален мащаб също променя посоката, в която се движи оста," казва ръководителят на проучването Сурендра Адхикари от американската Национална космическа агенция (NASA).

Индийският субконтинент и Каспийско море, например, губят огромни количества вода, което избутва оста на изток. Учените са използвали данни от сателита GRACE, за да разберат каква е взаимовръзката между разпределението на водна маса и ориентацията на земната ос между 2002 и 2015 година.

Резултатите хвърлят светлина и върху друга дългогодишна загадка - какво причинява колебанията на оста на всеки няколко години. Колебанията се дължат на промени във водната маса по повърхността на цялата планета, казва Адхикари.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар