Руският патриарх Кирил поздрави новия български патриарх Даниил

Руският патриарх Кирил поздрави новия български патриарх Даниил, поздравлението е публикувано на Facebook страницата на посолството на Русия у нас.

Поздравления от Негово Светейшество Патриарх Кирил до Негово Светейшество Българския Патриарх Даниил по повод избора и интронизацията му на патриаршеския престол (30 юни 2024 г.)

До Негово Светейшество Пресветий Даниил, Софийски митрополит, Патриарх Български

Ваше Светейшество, възлюбени брате и съслужителю при Божия престол!

От името на архиереите, духовенството, монашеството и цялата Руска православна църква, както и от свое име, най-сърдечно Ви поздравявам с избора и интронизацията Ви на Българския патриаршески престол.

Благоволи Светият Дух и почитаемите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор (Деян. 15:28) да Ви призовът на висшето и отговорно първоархиерейско служение, поверявайки Ви съдбините на Българското Православие.

В лицето на Ваше Светейшество храмът "Св. Йоан Рилски и Св. Евтимий Търновски" намери своя нов предстоятел - достоен наследник на приснопаметните български патриарси Кирил, Максим и Неофит, направили много да запазят отеческите духовни традиции и утвърждават своето паство в светата православна вяра.

Днес Руската Православна Църква искрено се радва на своята любима Църква-сестра, начело на която стоеше благочестив йерарх, известен със своето благочестие, твърдо придържане към свещения каноничен ред и готовност за саможертвен труд в името на укрепването на църковното единство.

Умножаването в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18) повече от хиляда години е основната цел на нашите Църкви и пазените от тях братски народи, които са сънаследници на славянската духовна традиция, датираща от делото на светите равноапостоли Кирил и Методий. Благодарствената молитвена памет на чедата на Руската православна църква отразява както изключителната роля на българските мисионери в християнското просвещение на Киевска Рус, така и духоносния образ на св. Киприан – великият син на България, станал митрополит на Москва и цяла Русия. Благоговейно почитаме и Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, който олицетворява нашето единство. Пазим грижливо паметта на руските воини, дали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно робство.

Вярваме, че Ваше Светейшество ще впише нови светли страници в славната, многовековна история на отношенията между нашите Църкви.

В този знаменателен ден молитвено Ви желая крепко здраве, неувяхваща радост в Господа и Неговата всемогъща помощ за много години благословена, изпълнена с плодотворни подвизи Патриаршия и благоденствие и мир на богопазимото паство на Българското Православие.

С братска любов во Христа

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУСИЯ


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар