Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Високопоставен руски служител разкритикува генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник за коментари относно неотдавнашното изгаряне на Корана в Швеция, като каза, че зачитането на религиозните възгледи е "задължение, а не опция", пише "Анадолу".

Относно забележките на Столтенберг за изгарянето на свещената книга на мюсюлманите, че "неподходящите действия не са автоматично незаконни", говорителят на външното министерство Мария Захарова обяснява, че "той казва това за изгарянето на Корана... Нека ви напомня, че уважението към религиозните мненията са задължение, а не опция."

Цитирайки няколко международни документа, задължаващи подписалите страни да противодействат на актовете на нетолерантност и дискриминация, Захарова каза: "Тези документи изрично посочват, че правото на свобода на изразяване не предполага правото да се правят критични или дори пренебрежителни изявления относно която и да е религия или религиозна практика, да не говорим изгарянето на книга, свещена за мюсюлманите."

Расмус Палудан, екстремистки шведско-датски политик, изгори копие от Корана в събота пред турското посолство в Стокхолм с полицейска защита и разрешение от шведското правителство.

Твърдейки, че Столтенберг не е запознат със съдържанието на документите, тя каза, че Западът "назначава неграмотни хора на ключови позиции в европейското направление", тъй като те са по-лесни за "управление".

Тя също така подчерта, че Западът е "просто длъжен да уважава правото на стотици милиони хора на техните изпитани във времето светини".
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар