Русия предупреди за терористичен риск от боевете в Газа

Русия призова днес за прекратяване на боевете в ивицата Газа и заяви, че възобновяването на палестинско-израелските преговори е от съществено значение за избягване на риска от по-широка война и засилване на "терористичната дейност", предаде Ройтерс.

Русия, която поддържа отношения с Иран, "Хамас" и основните арабските сили, както и с палестинците и Израел, многократно е обвинявала САЩ и Запада в пренебрегване на необходимостта от независима палестинска държава в рамките на границите от 1967 г.

"Приоритетът днес е бързото прекратяване на военните действия в Газа", заяви руското външно министерство. То се аргументира, че "в противен случай ще се изправим пред рискове от радикализация и увеличаване на броя на терористичната дейност и  опасност от разширяване на географията на конфликта".

Русия, която миналия месец разгневи Израел, като покани делегация на "Хамас" в Москва, заяви, че палестинското единство, базирано на Организацията за освобождение на Палестина, ръководена от Махмуд Абас, е от съществено значение. 

"Изглежда особено необходимо да се осигури палестинско национално единство върху платформата на Организацията за освобождение на Палестина, която предвижда признаване на Израел и решение чрез преговори", се казва в изявлението.

Според Русия световните сили трябва да се стремят да възпрат заселването на евреи на Западния бряг, както и да не допускат презрително отношение към светите места в Йерусалим.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар