Русия гони 20 чешки дипломати след скандала

Петима дипломати ще останат в персонала на чешкото посолство в Москва, след като Русия обяви 20 служители на дипломатическата мисия на републиката персона нон грата в неделя. Това каза пред журналисти ръководителят на международния отдел на президентската администрация на Чешката република Рудолф Йиндрак.

"Пет дипломати ще останат в посолството на Чехия в Руската федерация. Хората, които трябва да напуснат Русия, не са агенти на чешките специални служби. Те имат 24 часа да напуснат, а ние - 48 часа ", каза Йиндрак. Според него на практика всички служители на политическия отдел на чешкото посолство трябва да напуснат Русия.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който е и временен министър на външните работи на републиката, информира, че 16 чешки дипломати и четирима служители от техническия персонал на посолството на републиката са изгонени от Русия. Специален самолет на чешките ВВС ще бъде изпратен за тях. "Чешкият посланик Витезслав Пивонка остава в Москва", каза политикът.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар