Пореден удар на Румънската съдебна система: 3 години и 3 месеца за корумпиран ексдепутат

Бившият румънски евродепутат Адриан Северин бе осъден на три години и три месеца затвор за корупция, защото се съгласи да повлияе срещу пари на европейското законодателство , съобщи „Фигаро", като се позова на съдебен източник в Букурещ. 61-годишният Северин и още двама евродепутати се подлъгаха през 2010-2011 г. от провокация на журналисти от британския в. „Сънди таймс", представили се за лобисти, пише cross.bg

Преди да стане евродепутат, румънският политик от групата на социалдемократите бе член на делегацията на своята страна в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). По негова инициатива и доклад бе приета Резолюция 1096 на Съвета на Европа от 27 юни 1996 година „Относно мерките за разграждане на наследството от бившите комунистически тоталитарни режими", която се смята за пръв международен документ за декомунизация в Източна Европа.

Веднага след произнасянето на присъдата Адриан Северин написа на страницата си във Фейсбук, че това е „чудовищно решение на румънското правосъдие", и обяви, че ще го обжалва. Според обвинителния акт той се е съгласил да внесе законодателни поправки в Европарламента в изгода на мнимите лобисти, за което му обещали 100 000 евро годишно. Заснет със скрита камера как преговаря с „лобистите", той приема също да им прави и други услуги срещу 4000 евро дневно. За да докаже своята почтеност към тях, им изпратил електронно писмо със следното съдържание: „Само за сведение, че поправката, която желаете, е депозирана навреме". Към него приложил сметка за 12 000 евро „за консултантски услуги".

Адриан Северин е и бивш министър на външните работи през 1996-1997 г. Той отказа да подаде оставка като евродепутат въпреки натиска на неговата социалистическа група, която го изключи. Оставайки до края на мандата си като независим евродепутат, той се оплакваше, че е жертва на „сценарий, който цели да го елиминира от международната политическа сцена".

Другите двама евродепутати, хванали се на въдицата на журналистите, вече лежат в затвора. Австриецът Ернст Щрасер, бивш министър на вътрешните работи, бе осъден през 2013 г. на 4 години затвор. Словенецът Зоран Талер, бивш министър на външните работи през 1995-1997 г., направи този месец точно две години в затвора и му остават още 6 месеца. Той плати и 32 500 евро глоба.

Логичният въпрос, който си задаваме всички, е КОГА най-после съдебната ни система ще подхване българските депутати? Говорим за аферите с блоковете на АЕЦ "Козлодуй", "Цанков камък", "Белене", концесиите за полезни изкопаеми, застрояването в Морската градина на Варна, застроените брегове по българското Черноморие. Все въпроси, с които прокуратурата трябва да се заеме и да разнищи. Обаче КОГА ли тя ще го пожелае?
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар