Путин призова Украйна "да не играе по чужда свирка"

Руският президент Владимир Путин препоръча на Украйна "не играе по чужда свирка". Той даде този съвет, отговаряйки на въпроси на журналисти по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко, цитира думите му ТАСС.

Руският лидер беше помолен да коментира изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който каза в контекста на темата за преговорите между Москва и Киев, че "за танго са нужни двама".

"Тангото, разбира се, е добро. Но мисля, че за Украйна е важно да не забравяме гопака (традиционен украински танц -бел.ред.). Това е важно. В противен случай те винаги ще танцуват на чужда мелодия и по чужда свирка. И, между другото, всеки ще трябва да танцува по един или друг начин "в двойка" или в най-добрия случай "казачок", отбеляза Путин.

Беларуският лидер подкрепи метафоричния начин, избран от Путин, и изрази мнението си за хода на преговорния процес с Украйна. "Изглежда, те започнаха да танцуват. Проведоха се три кръга от преговори в Беларус и след това (държавният секретар на САЩ Антъни) Блинкън и (министърът на отбраната на САЩ Лойд) Остин даоха заповед на (президента на Украйна Володимир) Зеленски и той забрани преговорите. Фактите са на масата, фактите са очевидни. Затова няма смисъл да упрекваме никого", коментира той.

Путин припомни, че президентът на Украйна е подписал указ за забрана на преговорите с Русия. "Напълно правилно, те сами забраниха на себе си", съгласи се Лукашенко. (Тук внасяме уточнение, че указът на Зеленски забранява преговори с Путин - бел. ред.)

В същото време, коментирайки алегорията на Блинкън, че за преговорите, подобно на тангото, са нужни двама, руският лидер упрекна американците, че "те самите не знаят как да танцуват това танго". "Разбира се, това е прекрасна, невероятна музика и красиви движения, но Съединените щати се опитват да решат всичко от позицията на силата - или с помощта на икономически санкции, или финансови ограничения, заплахата от използване на военна сила или принуда", каза Путин. "Те се опитват да учат някого, но сами не знаят как да го направят и не искат, най-вероятно просто не искат", подчерта президентът.

Според Путин Москва остава отворена за разговори с Киев. "Вече казах това: ние никога не сме отказвали преговори. Затова, моля, ако другата страна иска, нека го каже директно", каза Путин. "Значи аз говоря, но от другата страна не чуваме нищо", добави той.

http://news.bg
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар