Путин обяви частична военна мобилизация

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната, съобщава ТАСС.

Мобилизационните мероприятия започват от днес. На военна служба ще бъдат призовавани само гражданите, които в момента са в резерва, и най-вече тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит.

Путин обяви пред руските граждани, че е решил да подкрепи предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Русия. Той подчерта - "частично" и обеща преди да бъдат изпратени в частите, призованите на военна служба ще преминат допълнителна военна подготовка, като се вземе предвид опитът от специална военна операция.

Коментирайки военната ситуация, Путин заяви, че линията на съприкосновение е дълга повече от 1000 километра и че руските сили се сблъскват с "цялата военна машина на колективния Запад". Въпреки това твърдението му е, че руските военни в Донецка област не атакуват "челно", а действат "стъпка по стъпка", за да сведат загубите до минимум.

В началото на телевизионното си обръщение той отново обоснова решението си да започне въоръжена инвазия в Украйна на 24 февруари. Путин сега подчерта, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия, съобщава "Ройтерс".

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

Путин отбеляза, че двете страни са постигнали напредък по време на разговорите в Истанбул, но украинската страна е започнала да подкопава по-нататъшните преговори, след като е получила подобни указания от Запада.

Освен това той обвини Запада в "ядрен шантаж" срещу Русия и предупреди, че Москва също има "различни оръжия за унищожение" и е готова да използва "всички налични средства", за да се защити.

Не блъфирам, закани се Путин и "онези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът се надига срещу тях".

Той посочи, че във Вашингтон и Брюксел има планове за преместване на военния конфликт от Украйна на територията на Русия. По негови думи някои високопоставени служители от страните от НАТО са обсъдили и възможността за използване на ядрено оръжие срещу Москва.

Руският президент обеща да създаде безопасни условия за провеждане на референдумите, насрочени вчера в четири украински области - ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие, въпреки че руските сили контролират само част от тези територии.

Руската държавна телевизия излъчва обръщението на президента, което бе отложено вчера по неизвестни причини.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар