Половината стартъпи за над 1 млрд. долара в САЩ са на имигранти

Ново проучване на предприемачеството потвърждава съществуващото мнение, че иновациите в технологичната сфера в САЩ извличат сериозни ползи от имиграцията.

Проучването на Националната фондация за американска политика показва, че над 50% от стартъп компаниите в САЩ, които в момента се оценяват на по над 1 млрд. долара, са основани от имигранти.

Тези 44 компании, според проучването, се оценяват общо на 168 млрд. долара, всяка от тях има средно по 760 служители в САЩ. Според проучването също така имигранти заемат над 70% от ключовите мениджърски позиции или позициите, свързани с разработването на продукти в тези компании.

От фондацията са прегледали 87 щатски компании, които се оценява на по 1 млрд. долара или повече към 1 януари.

Трите най-високо оценени от пазара компании, които са основани от имигранти, са Uber Technologies Inc., Palantir Technologies Inc. и Space Exploration Technologies Inc.

Технологични лидери, сред които Марк Закърбърг и Бил Гейтс, са призовавали за увеличаването на броя на издаваните работни визи H-1B за чужденци. Според тях имиграцията подпомага сериозно технологичната общност.

Критиците на тази практика пък смятат, че ръководителите на технологични компании просто търсят евтин труд, а някои политици, сред които и кандидатът за президент Доналд Тръмп, имат за цел да ограничат програмата за работни визи.

Процесът по осигуряването на такава виза така или иначе е дълъг и обременителен. Броят на визите е ограничен на 85 000 годишно — 65 000 са за чужденци, които кандидатства за първи път, а 20 000 са за чуждестранни студенти, които се дипломират от американски университети.

През 2015 г. лотарията за придобиване на виза е достигнала максималния си капацитет в рамките на седмица. За периода са получени близо 233 000 молби за H-1B виза.

В много от случаите имигрантите предприемачи могат да задвижат бизнеса си, че след като получат право на постоянно местожителство, а след това и зелена карта.

В противен случай никой не би инвестирал в компания, ако нейният основател може и да не остане в САЩ.

Джиоти Банскал споделя, че е трябвало да чака седем години, за да получи зелена карта въз основа на работата си, преди да може да основе AppDynamics Inc. - софтуерна компания, която в момента се оценява на близо 2 млрд. долара.

Според проучването, основателите на стартъп компании, оценявани най-малко на 1 млрд. долара, най-често са от Индия (14), Канада и Великобритания (по 8), Израел (7) и Германия (4).

Двама от предприемачите са от Франция, а братята Колисън, съоснователи на Stripe, са двамата представители на Ирландия.

ИЗТОЧНИК: PROFIT.BG
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар