Похитени самолети и антитерористична операция в Алма-Ати

Напрежението в Казахстан продължава да расте! Похитени са самолети на летището в Алма-Ати. Властите провеждат антитерористична операция. Това съобщи ТАСС.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призна, че в Алма-Ати "терористични банди" са превзели летището и са завзели пет самолета, сред които има и чуждестранни.

"Алма-Ати беше нападната, разрушена и подложена на вандалски актове. Жителите на града станаха жертвa на атаките от терористи и бандити", каза Токаев в сряда по време на среща, показана от телевизионния канал "Хабар-24".

Осем служители от силите за сигурност са загинали при протестите в Казахстан, а 317 са били ранени, съобщават местните медии. 

Той заяви, че терористични групировки бушуват в Алма-Ати и други градове на Казахстан. "Истинските терористи са ни добре познати. Те вилнеет в момента в Алма-Ати, в други градове. Те завземат инфраструктурни сгради и най-важното - завземат помещенията, където се намира стрелково оръжие", каза Токаев.

По думите му терористите се бият с курсанти от военните училища. "В момента се води битка край Алма-Ата с въздушно-десантните части от министерството на отбраната", разкри държавният глава.

Токаев каза, че "терористичните банди", причинили безредиците в Казахстан, са преминали сериозно обучение в чужбина.

Правоприлагащите органи започнаха антитерористична специална операция в Алма-Ати, където продължават погромите. Това потвърдиха от комендатурата на града.

"В града е започнала антитерористична специална операция с цел установяване на ред", уточниха властите.

От комендатурата също призоваха жителите на Алма-Ати "да запазят спокойствие и да съдействат на правоприлагащите органи при установяване на конституционния ред и обществената безопасност".
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар