Откриха уникална ходеща риба в Тайланд (ВИДЕО)

Учени от Технологичния институт на Ню Джърси неотдавна се върнаха от експедиция в Тайланд, където откриха риба, отличаваща се от всички свои посестрими, съобщи ЮПИ, цитиран от ДАРИК. Става въпрос за сляпа "ходеща" риба, която може да се придвижва срещу течението на водопад.

Тя напомня повече четирикрако земноводно, отколкото риба.

Учените увериха, че тайландската пещерна риба Cryptotora thamicola е единственият вид жива риба с подобно придвижване.

У някои други видове риби е еволюирала способността да използват перките си като крайници. По този начин въпросните риби извиват тялото си в тинята или се оттласкват от корали. Според учените обаче тайландската пещерна риба е еволюирала повече и затова попада в различна категория. Cryptotora thamicola не извива, нито тътри тялото си.

"Представителите на вида изглежда спокойно "ходят" по скални повърхности - заяви ръководителката на изследването, биоложката Брук Фламанг от института. - Той се отличава с морфологични особености, които преди бяха приписвани единствено на четириноги."

Четириногите гръбначни включват земноводни, влечуги, бозайници, птици, но също някои изчезнали видове риби. Експерти по еволюционна биология смятат, че древни видове риби са били първите четириноги. Те са приспособили перките си за ходене, преминавайки от живота в океана към този на сушата.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature: Scientific Reports.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=SguiYeG_O8o[/embed]


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар