Орбан и Путин се срещнаха в Москва, обсъдиха ситуацията с Украйна

Руският президент Владимир Путин е заявил на унгарския премиер Виктор Орбан, че е готов да обсъди "нюансите" на мирните предложения за прекратяване на конфликта в Украйна. Той заяви това по време на срещата си с унгарския премиер в Кремъл, предава Ройтерс.

"Надявам се, че ще имаме възможност да обменим мнения за изграждането на двустранни отношения в тази трудна ситуация и, разбира се, да говорим за перспективите за развитие на най-голямата европейска криза, имам предвид в украинско направлнение", каза Путин на Орбан.

Путин, който отбеляза, че Унгария в момента е ротационен председател на Европейския съюз, направи коментарите преди разговорите в Кремъл между двамата лидери.

По-рано вестник "Файненшъл таймс" писа за възможното пътуване на Орбан до Москва за среща с руския президент Владимир Путин, цитирайки свои източници.

От 1 юли Унгария председателства Съвета на Европейския съюз.

На 2 юли Виктор Орбан пристигна в Киев и проведе преговори с украинския президент Володимир Зеленски, на които предложи прекратяване на огъня и преговори с Владимир Путин. Зеленски не отговори на предложението на Орбан.

Брюксел изрази безпокойство от съобщенията за плановете на унгарския премиер да посети Москва. "Ротационното председателство на Съвета на ЕС не дава правомощия за водене на диалог с Русия от името на ЕС", каза ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на 4 юли.

"Русия е агресор, Украйна е жертва. Никакви дискусии за Украйна не могат да се водят без Украйна", припомни той позицията на Съвета на министрите на страните от ЕС.

Виктор Орбан по-рано заяви, че не е в положение да посредничи между Украйна и Русия.

Орбан критикува военната помощ на Запада за Украйна и поддържа най-топлите отношения с Путин сред евролидерите. Той подчерта, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на ЕС не му дава мандат да преговаря от името на Съюза.

"Нямам нужда от мандат, тъй като не представлявам нищо", посочи той.

Орбан посети Русия през 2022 г., но без да се среща с Путин. Той се е виждал с руския президент в други страни.

Унгарският премиер е първият действащ европейски лидер след австрийския канцлер Карл Нехамер, който посещава Москва след началото на руската инвазия в Украйна. Нехамер се срещна с Путин в Москва през месец април 2022 година, когато все още имаше преговорен процес между Русия и Украйна.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар