ООН призова Израел да спре да използва боеприпаси със силен взрив по Газа

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова Израел да спре да използва боеприпаси със силен ударен взрив при обстрела по гъсто населените райони на ивицата Газа, което израелските сили правят в стремежа си да унищожат радикалното палестинско движение "Хамас", предаде ДПА. 

"Като се вземе предвид предполагаемо големият брой на жертвите сред цивилното население и широкият периметър на разрушенията сред гражданските обекти, имаме доста сериозни подозрения, че се извършват безразборни нападения в разрез с международното хуманитарно право", каза Тюрк при посещение в йорданската столица Аман.

След посещението си на контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата между Египет и ивицата Газа той беше говорил за "военни престъпления" и на двете страни във войната Израел – "Хамас". Тюрк имаше предвид по-специално изненадващата атака на бойците на палестинското ислямистко движение в Южен Израел на 7 октомври и последвалите ответни удари на израелските въоръжени сили в ивицата Газа, посочва ДПА.

Тюрк определи ситуацията в анклава като тежка. "Говорих с израелски защитници на правата на човека, които са дълбоко потресени и възмутени от тежкото положение на цивилните в Газа. Те са притеснени и за това как се отразява случващото се на представата за Израел", заяви Тюрк.

"Траен мир и сигурност не могат да бъдат постигнати с използването на гняв и болка за сметка на хора, които не носят никаква отговорност за извършените престъпления", добави върховният комисар на ООН по човешките права. "Решението е слагане на край на окупацията и пълно зачитане на правото на самоопределяне на палестинците", добави Фолкер Тюрк.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар