ООН: Изчезването на пчелите застрашава хранителните ни запаси
05 Март, 2016,
07:30
Намалява сериозно популацията на пчелите, пеперудите и други видове, които са ключови за опрашването на растенията, отглеждани в селското стопанство. Този спад създава потенциални рискове за редица важни световни хранителни култури.
На тревожната тенденция акцентира нов доклад на органа на ООН, който отговаря за състоянието на биологичното разнообразие и екосистемите. Изследването им беше представено този петък, информира британският вестник "Гардиън", цитиран от Дневник. Проучването е резултат от работата на 80 учени от цял свят и беве огласено на среща на платформата в Куала Лумпур. "Много диви пчели и пеперуди намаляват като количество и видове и това се случва в бързи темпове, на местно и регионално ниво в северозападната част на Европа и Северна Америка," пише в анализа на Междуправителствената платформата за наука и политика по биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES). Платфорамта е създадена под егидата на ООН през 2012 г., с цел да следи и оценява състоянието на екосистемите и биологичното разнообразие. Негативната тенденция се наблюдава и в други части на света, се отбелязва още в изследването, а като вероятни причини се посочват загубата на местообитания, пестицидите, замърсяването, инвазивните видове, патогените и промените в климата. Докладът е на крачка да констатира обща заплаха за хранителните ни запаси, отбелязва "Гардиън". Вместо това изследването набляга на важността от защитата на живоните-опрашители, които осигуряват постоянно наличие на плодове и зеленчуци, които хората консумират. В проучването се изразява загриженост заради предизвикателството да се изхрани нарастващото население на света през следващите десетилетия. Опрашването от животни е пряко свързано с 5-8% от световното селскостопанско производство, равняващо се на на годишна продукция на стойност между 235 и 577 млрд. щатски долара, сочат изчисленията в оценката на научната платформа. Добивът и качеството на над 3/4 от "основните видове световни хранителни култури" зависят в някаква степен от опрашването от животни. Към тях се причисляват редица плодове, зеленчуци, семена, ядки и маслодайни култури, които съдържат големи количества микроелементи, витамини и минерали, важни за хранителния режим на човека. В същото време някои от най-важните световни храни като ориз, пшеница и други зърнени храни не зависят от опрашването от животни. Почти всички плодове и много от зеленчуците обаче са зависими от това опрашване, предупреждава Саймън Потс, съпредседател на платформата. 9% от видовете пчели и пеперуди в Европа са застрашени от изчезване, а популациите им намаляват съответно с 37% и 31%, отбелязват в изследването и допълват, че на някои места на стария континент вероятно са застрашени над 40% от пчелните видове. Липсата на данни не позволява анализ на ситуацията в Латинска Америка, Азия и Африка, но се подозира, че вероятно тя е подобна и в тези региони. Мерките, които да спасят пчелите Възможни политики за реакция на тази тенденция включват по-добрата защита на околната среда и екосистемите, които ограничават обхвата на интензивно земеделие, както и намиране на алтернативи на пестицидите, препоръчват в доклада. Засилен контрол над патогените между видове и по-добро регулиране на управляваните популации на пчелите, както и на други опрашители също може да помогне. Учените отбелязват, че не дават конкретни препоръки, но важна информация за политиците.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар
Култура
Здраве
Коментари