Официален доклад: Пентагонът е разположил военни дронове на територията на САЩ

Близо 20 пъти военни дронове са били вдигани за граждански цели.

Ако сте били скептични към твърдението, че американската армия ще използва своите безпилотни самолети само в зони с бойни действия, то имате пълното основание.

Наскоро публикуван доклад в американския Департамент по отбраната разкри, че Пентагонът е разгърнал шпионски безпилотни самолети в САЩ за невоенни мисии. В периода 2015-2016 е имало 20 полета, за които се казва, че са били подчинени на законите, ограничаващи използването на дронове в страната. Документът не казва какво точно се е случило по време на въпросните полети, но едно е ясно- сегашната политика забранява шпионаж на американски граждани.

В доклада се споменава за искания за използване на дронове, които са оттеглени или отхвърлени. Един от оттеглените искове е на въздушните сили, с който се е искало използване дронове при тренировки за гасене на пожари. Отхвърлен е пък иск на военноморските сили за използване на дронове за набелязване на цели. Инспекторите са обяснили, че не са намерили „оперативен смисъл“ във въпросното искане.

Макар докладът да прави впечаление, че службите спазват закона, основанията за безспокойство са налице. Документът би трябвало да служи за предупреждение, че политиките, свързани с използване на военни дронове за граждански цели понякога са опасно неясни, а и липсва стандартен процес за такива действия.

Например, няма министър на отбраната, който някога да е делегирал правомощия да проучва такива мисии. Ако това не се случи и сега, то тогава сме изправени пред сериозен проблем. Военните вероятно ще трябва да затегнат тези процедури, ако искат да ограничат възможността някой да злоупотреби с бойни самолети на американска земя-завършва своя анализ Jon Fingas от engadget.com.

Превод: Атанас Георгиев
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар