Нови хилядни протести във Франция срещу противоепидемичните мерки!

Френската полиция използва сълзоторен газ срещу демонстранти в Лион и Париж. По време на протест в Лион срещу новите санитарни мерки за борба с пандемията - разширени изисквания за представяне на здравни пропуски, екстремисти започнаха да замерват полицаите с камъни и бутилки и силите на реда отвърнаха с газ.

Най-малко 16 хиляди души участваха в подобни демонстрации в Париж, където също се стигна до употреба на газ срещу протестиращите. Предишният протест във френската столица събра 14 200 участници. Полицаи няколко пъти пуснаха сълзотворен газ в отговор на обиди от страна на екстремисти в редиците й.

Друга демонстрация е организирана от Флориан Филипо, бивш зам.-председател на крайнодясната партия "Национален фронт" и кандидат за президент на Франция на изборите догодина. Този протест започна с митинг на неговата нова партия на име "Патриотите".

В него се включиха и парижките пожарникари. Нов закон, който ще влезе в сила в понеделник, задължава да се ваксинират срещу ковид целия медицински персонал в страната, хората от противопожарните и спасителните служби, както и част от военните, пише novini.bg. Редица представители на тези професии смятат, че задължителното ваксиниране нарушава гражданските им прав

В събота в цяла Франция протичат най-малко 140 протестни демонстрации, не се съобщава обаче за мащабни сблъсъци с полицията. Големи протестни шествия има например в Ница, където демонстрантите са общо 10-15 000 при едва 7000 миналата съботa.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар