НАТО прегрупира силите си в Европа

На американското военно командване може да се наложи да промени текущата позиция на силите в Европа, за да гарантира сигурността на съюзниците от НАТО. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби във вторник.

"По отношение на разполагането на сили в бъдеще, ние ще продължим да правим всичко, за да изпълним задълженията си към нашите съюзници по член 5 от Хартата на НАТО за колективна отбрана на Алианса. Това може да наложи промяна на разполагане на нашите сили.В момента не мога да кажа със сигурност дали ще са необходими такива мерки", каза той на брифинг в Белия дом.

Така Кърби коментира решението на САЩ да прекратят изпълнението на задълженията по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 7 декември. Коментирайки оттеглянето на Русия от ДОВСЕ, Кърби каза, че "това е разочароващо, но не дойде като нещо неочаквано за нас".

Северноатлантическият съвет обяви по-рано във вторник, че страните-членки на НАТО спират участието си в договора в отговор на решението на Русия да се оттегли.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар