Напрежение между Русия и Норвегия за Шпицберген

Руското посолство в Осло е поискало от норвежките власти да осигурят транзит на стоки за руските селища на остров Шпицберген, съобщи генералният консул на Русия на Шпицберген Сергей Гушчин.

"Поставихме въпроса пред губернатора на Шпицберген на среща на 18 май, а на 25 май топ мениджърите на Арктикугол му изпратиха съобщение с молба да отмени забраната за автомобилен транзит на руски стоки. Освен това руското посолство изпрати нота до норвежкото външно министерство с молба за изключение.

В момента тя се разглежда в норвежкото външно министерство. Надяваме се да получим положителен отговор с хуманитарна цел - осигуряване на стабилност в руските селища", заяви Сергей Гушчин пред телевизия "Россия-24".

По думите на дипломата два транспортни контейнера със седем тона храна, както и с оборудване за кораби и автомобили, са заседнали на руско-норвежката граница от 30 април. "Всичко това е от решаващо значение за осигуряване на руското присъствие на Шпицберген, особено в условията на подготовка за зимния сезон", отбеляза Гушчин.

Въпреки че асортиментът от налични хранителни продукти е намалял, местните жители не са изправени пред недостиг на храна, тъй като Арктикугол закупува стоки от европейските страни, подчерта дипломатът.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар