Най-старата дива птица в света си има пиленце

Представете си да станете родител на 65. Може би звучи като чудо, но това се случи на най-старата дива птица в света - албатрос, живеещ на остров в Тихия океан.

Смята се, че Лайзенският албатрос, наречен Мъдрост (Wisdom), е родила около 40 пиленца през живота си. Малкото е наречено Кукини, което на хавайски език означава „пратеник“. Албатросите са удивителни птици, почти митични океански пътешественици. Те притежават масивен размах на крилете и пътуват надалеч, но се връщат винаги на същото място, за да се размножават всяка година. Домът на Мъдрост е атолът Мидуей. Това място е сериозна причина за тревога за бъдещето на малкия Кукини.

Атолът Мидуей е коралов остров в средата на Тихия океан. Дом е на хиляди албатроси, които отглеждат там пухкавите си пиленца. Възрастните претърсват хиляди квадратни километри в морето за храна, с която да нахранят малките си. Албатросите се хранят предимно с риба, калмари и ракообразни. Но условията през последните години са далеч от нормални. Aлбатросите от Мидуей умират със стомаси, пълни с пластмаса.

Ужасяващо и невероятно е, че възрастните албатроси вземат плаващи във водата пластмасови парчета и с тях хранят малките си. Те не могат да усетят, че това не е храна и така се предизвикват проблеми с храносмилането  на пиленцата, чиито коремчета се пълнят с боклуци.

Фотографът Крис Джордан показва ужасяващата реалност в краткия си филм:

[embed]https://vimeo.com/25563376[/embed] Източник: Greenpeace България Превод: Найден Върбанов


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар