Микропластмаси са замърсили всяка река, езеро и язовир на Земята

Микропластмаси могат да се намерят навсякъде. От корема на морските костенурки до най-дълбокия подводен изкоп в света. Последното проучване в тази насока изследва различни водни тела за микропластмаси. Всички тестове са се оказали положителни. Изследването на Университета Бангор в Уелс и „Приятели на Земята“ проверява 10 реки и езера във Великобритания, включително емблематичната река Темза, отдалечените шотландски езера и селските езера. В своето изследване екипът е използвал лесен и евтин метод, включващ флуоресцентна осветителна система, за да идентифицира и преброи микропластичните замърсители (по-малки от 5 мм), съдържащи се в литър вода. С изненада учените открили микропластмаси  на всяко изследвано място.
„Беше потресаващо да открием, че микропластмасите присъстват дори в най-отдалечените места, които тествахме“,
заявява д-р Кристиан Дън, биолог от Университета Бангор. Най-тежко засегнатите места се оказват река Таме в Големия Манчестър (над 1000 пластмасови парчета в литър вода), река Темза в Лондон (84.1 броя в литър) и река Ъруел в Салфорд (84.1 броя в литър). Дори едно от най-отдалечените места – езерото Лох Ломонд в Националния парк „Лох Ломонд и Тросахс“, съдържа около 2.4 парчета микропластмаса в литър.

И дрехите ни са източник на замърсяване с микропластмаси

Въпреки че микропластмасите често са свързани с козметични продукти – като скраб за лице с малки пластмасови мъниста, те могат да идват от огромен брой източници, включително автомобилни гуми и пътни маркировки. Дори дрехите ни са общ източник за тях. Проучване от 2016 г. установи, че всяко измиване на полиестерно, акрилно и полиестерно-памучно облекло може да доведе до изтичане на 70 000 микроскопични синтетични влакна в отпадъчните води. От там те могат да проникнат навсякъде в околната среда.

Мерки срещу проблема с микропластмасите

Тъй като микропластмасите са грижа за еколозите от сравнително скоро, тяхното въздействие върху човешкото здраве и екосистемите е слабо проучено. Редица правителства обаче вече са предприели действия срещу тях. Те включват забрана за използване на микропластмаси в  козметични продукти.
„Пластмасовото замърсяване е навсякъде. Открито е в нашите реки, в най-високите планини и в най-дълбоките океани“,
добавя Юлиан Кирби, специалист по пластмасите в „Приятели на Земята“.
„Депутатите трябва да застанат зад новото законодателство, което в момента е в Парламента. То трябва да задължи правителството драстично да намали потока на пластмасови замърсявания, които разрушават околната среда.“
Българското сдружение „За Земята“ работи в координация с „Приятели на Земята“. Източник: Technology.bg


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар