Меркел зове за непреки контакти с "Хамас", без тях не можело да има примирие

Германия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу ракетни атаки от страна на радикални палестински групировки. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел, говорейки в онлайн формат на форум, организиран от телевизионната и радиокомпания WDR.

"Израел има право да се защитава", настоя тя и допълни: "От друга страна, ние искаме да допринесем за намирането на дипломатическо решение за дългосрочно нормализиране на ситуацията."

По думите ѝ това решение трябва да се търси заедно с партньори в САЩ, Франция и Великобритания. Канцлерката изтъкна още, че трябвало да има непреки контакти с палестинската ислямистка радикална групировка "Хамас", което се подкрепя например от Египет.

Меркел също така осъди антисемитските акции, които се проведоха през последните няколко дни в редица германски градове.

Палестинските радикални ислямистки групировки в Ивицата Газа и израелската армия си разменят удари от 10 май. Ракетните атаки последваха безредиците в джамията "Ал-Акса" в Източен Йерусалим, избухнали след заповед на израелския съд за отнемане на домове в квартал Шейх Джара от арабски семейства, живеещи там.

Според последните данни на палестинското министерство на здравеопазването броят на загиналите е достигнал 237 души, от които 217 души са в Газа, включително над 60 деца и 36 жени. От израелска страна загинаха най-малко 12 души.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар