Марихуаната е легална частично в Германия от 1 април

В Германия от 1 април влиза в сила нов закон, който разрешава частично притежанието и отглеждането на канабис.

Две години - толкова отне на германските власти да приемат един от най-спорните закони в страната. Той беше финално гласуван преди седмица. Целта е да се намали нелегалната търговия с марихуана, както и по-лесно да се следи за качеството на канабиса.

Законът в Германия обаче налага редица ограничения. Най-напред - за това колко можем да носим със себе си. На обществени места е разрешено човек да разполага с до 25 грама канабис. У дома - с до 50 грама.

Позволено е и отглеждането на до 3 растения марихуана в домашни условия. При констатирани нарушения са предвидени от 3 до 5 години затвор и солени глоби.

Пушенето е забранено в радиус от 100 метра около училища, детски градини, детски площадки и обществени спортни съоръжения. Също така в пешеходните зони между 7 ч. сутринта и 8 ч. вечерта, както и в присъствието на непълнолетни лица. Заведенията, които притежават разрешително за тютюнопушене, сами ще преценяват дали да разрешат консумацията на марихуана, или не.

Първоначално той ще се разпространява чрез така наречените „социални клубове". Те ще работят на членски принцип, като един клуб може да има най-много 500 членове и да предоставя максимум 50 грама канабис на месец на всеки от тях.

Отварянето на лицензирани магазини все още е забранено, но се очаква предложението да бъде разгледано следващите месеци.

Остават обаче много неизяснени въпроси, които внасят смут у органите на реда. Например какви ограничения да се наложат на шофьорите и как да бъдат контролирани? На този етап полицията не разполага с точни полеви тестове.

На този фон Германската асоциация на съдиите предупреди за огромно претоварване на съдебната система поради предвидения в новия закон регламент за амнистия. Очакват се повече от 100 000 преписки в цялата страна, които ще трябва да бъдат разгледани отново в случай на планираното опрощаване на присъди със задна дата за престъпления, свързани с канабис.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар