Латвия скъса няколко споразумения с Русия

Латвия е преустановила действието на няколко споразумения с Русия в областта на икономиката, науката, културата и т.н., се посочва в доклад на латвийското външно министерство, публикуван на портала Latvijas Vestnesis, където са публикувани правните актове на страната.

Министерството информира, че от 1 август е спряло действието на споразуменията за създаване на междуправителствена комисия за икономическо, научно-техническо, хуманитарно и културно сътрудничество и за икономическо сътрудничество, подписани през 2006 г. Причината за отстраняването не е уточнена.

Освен това Министерството на външните работи посочи, че е спряло действието на споразумението за улесняване на взаимното пътуване на жителите на граничните територии. Рига обяви намерението си да направи това по-рано, като се позова на факта, че е станало невъзможно да се издават визи, тъй като Русия е затворила латвийското консулство в Псков.

Москва изтъква, че е взела това решение "въз основа на принципа на реципрочност" и защото балтийската страна е оказала "военна помощ на киевския режим и е прикривала престъпленията на украинските националисти срещу цивилното население в Донбас и Украйна.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар