Кремъл: Заповедта за арест на Путин е възмутителна

Кремъл заяви, че заповедта за арест за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага срещу руския президент Владимир Путин, е възмутителна, но безсмислена по отношение на Русия, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия намира самите въпроси, повдигнати от МНС, за "възмутителни и неприемливи", но отбеляза, че Русия, подобно на много други страни, не признава юрисдикцията на МНС: "И съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона".

Запитан дали сега Путин се страхува да пътува до страни, които са признали МНС и следователно могат да се опитат да го арестуват, Песков каза пред репортери: "Нямам какво да добавя по тази тема. Това е всичко, което искаме да кажем".

Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, също беше обвинена от МНС във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна.

"Страхотно е, че международната общност оцени тази работа в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов", каза тя пред журналисти, според руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар