Кремъл: НАТО увеличава градуса на ескалация

Кремъл порица генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заради предложението му към страните членки на алианса да разрешат на Украйна да нанася удари с техни оръжия навътре в територията на Русия, и каза, че е ясно, че НАТО е в директна конфронтация с Москва, предаде Ройтерс.

По-рано Столтенберг каза пред сп. „Икономист“, че членовете на отбранителния пакт, които доставят оръжия на Украйна, трябва да отменят забраната си те да бъдат използвани за поразяване на цели на територията на Русия.

„НАТО увеличава градуса на ескалация“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руския ежедневник „Известия“ в отговор на въпрос за думите на Столтенберг. „НАТО заиграва с военната реторика и изпада във военен екстаз“, посочи той като добави, че руската армия знае какво да направи.

Запитан дали алиансът се доближава до директна конфронтация, Песков отговори: „Те не се доближават; тя е факт от тяхна страна“.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди, че Западът рискува да започне глобална война заради Украйна и че директен сблъсък между Русия и НАТО би тласнал планетата на крачка от Трета световна война.

Руските власти казаха, че ще смятат за директна ескалация украински атаки навътре в територията на Русия, включително срещу градски райони и подразделения на руската ядрена отбрана.

Руската инвазия в Украйна през 2022 г. доведе до най-тежкия срив в отношенията между Русия и Запада от Кубинската криза през 1962 г. насам. Сега Русия напредва по фронтовата линия в Украйна.

САЩ неведнъж са заявявали, че не насърчават Украйна да нанася удари на територията на Русия, въпреки че тя усилено лобира за това.

Сп. „Икономист“ посочи, че думите на Столтенберг са били ясно насочени към президента на САЩ Джо Байдън, който се противопоставя на разрешаването на Украйна да нанася удари с американски оръжия по територията на Русия.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар