КНДР твърди, че тествала успешно двигател на междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея е извършила успешно наземно изпитание на нов тип двигател на междуконтинентална балистична ракета, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки държавната агенция КЦТА, съобщи Дарик.

Изпитанието на полигона Сохе било ръководено лично от лидера на КНДР Ким Чен-ун.

През март Северна Корея заяви, че е миниатюризирала ядрена бойна глава, която да се монтира на балистични ракети, припомня Ройтерс.

Благодарение на този нов двигател, Северна Корея "може да оборудва междуконтиненталните си балистични ракети с по-мощни ядрени бойни глави и да порази континенталната част на САЩ, за да превърне тази страна в пепел", заявил Ким Чен-ун, цитиран от КЦТА.

"КНДР трябва да притежава различни средства за ядрена атака на високо равнище за противодействие на все по-растящата ядрена заплаха от страна на САЩ", добавил севернокорейският лидер, който бил придружаван от голяма група висши военни и партийни дейци.

"Този огромен успех дава на Северна Корея гаранцията, че може да нанесе ядрена атака по американските империалисти и други враждебни сили", заявил още Ким Чен-ун, предаде Франс прес.

Редица чуждестранни експерти са скептични пред множество севернокорейски твърдения от този род, които зачестяват в последно време. Според експертите властите в Пхенян се опитват да изтъкнат постижения преди конгреса на управляващата КНДР Корейска трудова партия в началото на май, отбелязва АФП.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар