Израел изненадващо изтегли войските си от Южна Газа

Израелската армия е изтеглила всички сухопътни войски от южната част на ивицата Газа с изключение на една бригада, каза военен говорител в неделя, цитиран от Ройтерс.

Израелската бригада обикновено се състои от няколко хиляди войници, уточнява Ройтерс.

Военните не предоставиха допълнителни подробности. Не беше ясно дали изтеглянето ще забави отдавна заявеното намерение за нахлуване в град Рафах в южната част на Газа, което според израелските лидери е необходимо за елиминирането на Хамас.

Оттеглянето идва, докато Египет се готви за нов кръг от преговори, целящи постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Офанзивата на Израел в Газа, започнала след атаката на Хамас срещу Израел преди шест месеца на 7 октомври, се фокусира през последните месеци върху южната част на палестинския анклав.

Рафах се превърна в последното убежище за повече от един милион палестинци, приютили се на територията близо до границата с Египет.

Повече от 250 заложници бяха заловени и около 1200 души бяха убити по време на атаката на 7 октомври, според израелските данни. Повече от 33 100 палестинци са били убити при израелската офанзива, според здравното министерство в Газа.

Днес се се навършват шест месеца от началото на кризата и международната общественост, въпреки първоначалната подкрепа, оказва все по-голям натиск върху Израел да сложи край на операцията си в Газа. Дори най-верните съюзници на Тел Авив, като САЩ и Великобритания, призовха за спиране на боевете в палестинския анклав.

Преди часове британският премиер Риши Сунак каза, че децата на Газа се нуждаят от "незабавна хуманитарна пауза, водеща до дългосрочно устойчиво прекратяване на огъня".

"Това е най-бързият начин да изведем заложниците и да им помогнем, както и да спрем боевете и убийствата. За доброто както на израелците, така и на палестинците - всички те заслужават да живеят в мир, достойнство и сигурност - това е, което ще продължим да работим, за да постигнем", добави той.

http://news.bg
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар