Индия стартира програма за борба с екстремно високите температури

Индийските власти стартират програма за защита на хората от убийствената жена в два високорискови района, след като отпустошителна гореща вълна уби най-малко 2500 души в страната миналата година.

Индия е жертва на все по-тежки топлинни вълни. С изменението на климата, носещо високи температури, страната и нейното населението от 1, 25 милиарда души, се готвят за още по-трудни лета, които ще пресушат гори, унищожат посеви, убият селскостопански животни и стотици, ако не и хиляди- хора.

„В Индия жегата става все по-голяма. Тя убива хора.“- казва Анджали Джаисвал, директор на филиала в Индия на Ню Йоркския Национален съвет за защита на ресурсите, който оказва помощ на местните лидери и власти за прилагането на програмата.

Тя ще стартира следващата седмица в Бхубанешвар и три други града в източния щат Ориса, както и в западния град-храм на Нагпур и в четири близки до него града.

Програмата бива поставена на масата за обсъждане в Ахмадабад през 2013г, три години след смъртта на 1200 души, станали жертви на високите температури в западния град.

След като миналата година се въвеждат пакет мерки, включващ 7-дневни прогнози за времето, допълнително снабдяване с вода и хладни заслони, жертвите на топлината в града намаляват до 20.

За жалост обаче, населението на градовете, които са приложили горните мери, е само около 11 млн души по малко от 1% от населението на страната.

„Ако искаш да спасяваш животи, трябва да си подготвен за това“- казва Джасвал, обръщайки се към останалите индийски градове и региони със зов да започнат и те да прилагат мерките срещу неумолимите жеги. „Когато става въпрос за защита на общости и хора е необходимо лидерсто“, допълва той.

Градовете, които взеха участие в програмата, ще прекарат месеци в подготовка за лятото. Тя включва възпитание на децата във връзка с риска от високите температури, складиране на лед и вода в болниците и обучение на медицинските лица да идентивицират топлинни шокове, дехидратация и топлинен удар.

Много от жертвите на топлината-убиец в южния град Аднра Прадеш са били изключително бедни. Те са били строителни работници и фермери, които не са могли да си позволят дори и ден за почивка и предпазване от жегата.

Градовете планират да предложат на жителите си допълнителни водни запаси, заслони с хладен въздух и следобедни почивки за работещите.

Индийският метеорологичен департамент е променил начина на прогнозиране на времето, за да помогне на служителите да планират своите действия срещу настъпващите ексремни дни.

Рискът от нахлуване на вълни с горещ въздух в Индия се изостря допълнително от намаляващите в страната водни ресурси. Все по-редките дъждове не успяват да доставят нужната вода за попълване на загубите в засушаващите се реки и езера. Експертите предупреждават, че до 2030 година Индия ще се изправи пред екстремна водна криза. По това време, казват те, страната ще има само половината от необходимата за селското стопанство вода, промишленост и комунални нужни на населението.

Източник: abcnews

Превод: Атанас Георгиев
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар