Фон дер Лайен разговаря със страните, искащи отсрочка за руския петрол

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен счита да свика видеоконференция с ръководителите на Унгария и другите страни членки на Европейски Съюз, несъгласни със периодите за цялостен отвод от съветски нефт, заяви „Политико“.

Изданието не посочва имена на други страни. Но се знае, че измежду недоволните са България, Чехия и Словакия. Видеоконференцията би трябвало да се състои в границите на това денонощие. Фон дер Лайен се върна с празни ръце от визитата си в Унгария в понеделник, написа „Политико“.

Тя отиде там да беседва с премиера Виктор Орбан, който, наподобява, няма желание да прави никакви отстъпки. И по този метод не може да бъде утвърден препоръчаният предходната седмица от Европейска комисия шести пакет от наказания против Русия. Той планува цялостен отвод от съветски нефт до 6 месеца, а от рафинирани артикули – до края на годината. Унгария и Словакия, които са съвсем напълно подвластни от съветски доставки, ще получат отсрочвания от една година, а Чехия – от шест месеца. България не получи пролонгация, въпреки че също я искаше.

Високопоставен служител от Европейска комисия, поискал анонимност, твърди, че визитата на Фон дер Лайен в Будапеша не е целяло реализиране на съглашение. То обаче било потребно за схващане на унгарската позиция. Не се чака през днешния ден още веднъж да се събенрат непрекъснатите представители на страните членки наа Европейски Съюз в Брюксел. Миналата седмица те дискутираха безрезултатно три дни в опит да дадат зелена светлина на шестия пакет, който по-късно би трябвало да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз. Посланиците ще се съберат най-рано на следващия ден.

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар