Европрокуратурата разследва 300 измами за 4,5 млрд. евро, включително в България

Европейската прокуратура, която се бори срещу измамите с бюджета на Европейския съюз, обяви, че от 1 юни е започнала 300 разследвания на измами на стойност 4,5 млрд. евро, информира "Франс прес".

Европрокуратурата, чиято централа е в Люксембург и която има свои представители в двайсетина страни от ЕС, има за задача да води разследвания и да изправя виновните пред националните съдилища на отделните държави членки.

През първите 100 дни от съществуването си Европейската прокуратура е регистрирала над 1 700 сигнала за нарушения, подадени от властите на страните членки и от частни лица.

В началото на август е започнало разследване на трансгранична измама с ДДС на стойност над 14 млн. евро, във връзка с което са били извършени претърсвания в Германия, Нидерландия, Словакия, България и Унгария.

Неотдавна италианската полиция по сигнал на Европейската прокуратура е иззела 200 хил. евро от компания за внос на волфрамови електроди, която е заобикаляла задължението си да плаща мита, предоставяйки на властите невярна информация за произхода на вносните стоки.

В рамките на 300-те разследвания, започнати от прокуратурата, до момента са иззети над 10 млн. евро, уточни говорител на институцията.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар