Европейска страна забранява колите на бензин и дизел

Норвегия е първата страна в света, която ще наложи забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. След 2025 г. на автомобилния пазар в европейската страна ще могат да се открият единствено електрически коли.

Причината за рестрикцията е "преходният план“ за периода 2018-2029 г., който предстои да получи официално одобрение в парламента в Осло. В него се предвижда до 2050 г. по магистралите в скандинавското кралство да има единствено превозни средства, които не използват петрол.

Въпреки че Норвегия е сред големите производители на петрол, решението може да се разглежда като резултат от поетите ангажименти през декември в Париж за борба срещу климатичните промени.

Скандинвското кралство смята да инвестира значителна сума за масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за градски транспорт. Около 1 млрд. евро ще бъдат отделени за изграждането на велосипедни магистрали, които да свързват 9 града, съобщава австрийското издание Die Tiroler Tageszeitung.

Освен това, Норвегия ще стимулира продажбата на електрически управлявани автомобили чрез дотации от правителството на стойност 420 млн. евро годишно. Въпреки че в много страни електрическите автомобили тепърва навлизат, още през 2014 г. в скандинавската страна са закупени 18 хил. броя при население е по-малко от 5 млн. души.

ИЗТОЧНИК: ECONOMIC.BG
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар