Ердоган обяви изборната си победа

Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви победата си на втория тур на изборите пред избирателите си в Истанбул и изпя победната си песен пред събралото се множество.

Според Aнадолската агенция, след обработката на 98% от бюлетините, Ердоган печели 52,09%, а Кълъчдароглу - 47,91%. На първия тур те получиха съответно 49,52% и 44,88%. Синан Оган, лидер на дясната коалиция "Алианс на предците", който на първия тур получи 5,17%, призова поддръжниците си да гласуват за Ердоган на втория тур в замяна на сделка с него.

"Ние ще управляваме страната през следващите пет години", заяви г-н Ердоган пред своите привърженици от покрива на автобус в родния си квартал в Истанбул (излъчено от TRT Haber). "С Божията помощ ние ще бъдем достойни за вашето доверие", добави президентът. Той нарече резултата от изборите в Турция "празник на демокрацията".

Реджеп Тайип Ердоган беше поздравен за победата си от унгарския министър-председател Виктор Орбан, узбекския президент Шавкат Мирзийоев, азербайджанския президент Илхам Алиев, сръбския президент Александър Вучич и ръководителя на либийското правителство на националното единство Абдел Хамид Дбейба. По улиците на Истанбул и Анкара поддръжниците на Ердоган вече празнуват победата му.
 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар