Епидемиолог: Олимпиадата трябва да спре

Точно по време на Олимпийските игри Япония поставя нови рекорди на заразени с коронавирус. В страната нарастват страховете за срив на здравната система, пише германският бизнес вестник "Ханделсблат".

Япония се колебае между еуфорията на олимпийските медали и страха от вируса, обобщава журналистът Мартин Келинг. В бъдеще не само в столицата Токио ресторантите ще затворят рано вечерта и ще спрат да продават алкохол, но и в съседните префектури ще важат по-строги правила. Новите мерки се отнасят за префектурите Канагава, Чиба и Сайтама, както и в метрополията Осака.

В Япония, където пациентите с Covid-19 могат да се лекуват само в държавни болници, нарастват опасенията, че сривът на здравната система ще се повтори.

През пролетта, по време на четвъртата вълна, в метрополиса Осака, няколко десетки души починаха в домовете си - напразно чакаха място в болницата.

Хората с други заболявания и спешни пациенти също са имали затруднения при намирането на клиники, според известният японски епидемиолог Хироши Нишиура от университета в Киото.

Прогнозите са, че 10 000 нови случая на коронавирусна инфекция ще бъдат откривани ежедневно в столицата Токио през август, особено сред по-младото поколение.

В борбата срещу вируса японците постепенно изчерпват ресурсите си. Премиерът Суга призова хората постоянно да се предпазват от вируса и да се ваксинират.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар