Експеримент събра 5000 души на концерт в Ливърпул без маски и дистанция

Пилотен концерт в Ливърпул в неделя вечерта събра най-голямата група хора законно на едно място във Великобритания от началото на пандемията, предаде БТА. Те прекараха нощ на еуфория, а залозите за успеха на експеримента са високи.

Концертът събра близо един до друг 5000 почитатели на музиката, които скачаха, танцуваха и пяха заедно с цяло гърло, предава Би Би Си. Без маски, без социална дистанция, без правилото за максимум шестима души на едно място, без риск от глоби. Само приятно прекарване в компания на приятели и съмишленици, наливна бира, удоволствието да слушаш музика на живо, притиснат от непознати, които чуват, виждат и чувстват същото като теб. Минифестивалът в Сефтън парк в Ливърпул в неделя бе един от официалните експерименти, които британското правителство провежда за организиране на масови събития с участието на големи групи хора след отпадане на ограничителните мерки през лятото.

Всички хора, купили билети, трябваше да се подложат на антигенен тест за COVID-19 в една от четирите определени от властите лаборатории в града в деня преди концерта и бяха допускани само при отрицателен тест. Освен това хората от публиката бяха силно насърчавани да си направят и от по-чувствителните писиар тестове в деня на концерта, както и пет дни след него. Резултатите са ключови за преценката за евентуално разпространение на новия коронавирус на такива мероприятия.

Учените изследват и други фактори като движение на публиката, взаимодействия, вентилация, продължителност, кетъринг и консумация на алкохол. Затова хора с папки се движеха сред тълпата и си водеха бележки. Целта е да се определи как е възможно да се организират музикални фестивали след 21 юни, когато на теория ще приключи четвърта фаза от правителствения график за "отваряне" на Великобритания и ще отпаднат ограниченията за социални контакти.

Продължилият шест часа концерт в неделя бе предшестван от две събития в нощни клубове, посетени от 3 000 души на вечер в петък и в събота.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар