Дядо-рекордьор потегли към Международната космическа станция

Руският космически кораб "Союз-ТМА-20М" беше изстрелян от Байконур в посока Международната космическа станция с американски астронавт-дядо на борда, съобщиха ТАСС и АФП, цитирани от Дарик.

Ракетата "Союз-ФГ", носител на кораба, е излетяла от казахстанския космодрум в 23.26 ч. българско време.

Мисията включва трима космонавти, руснаците Олег Скрипрочка и Алексей Овчинин, и 58-годишният американец Джеф Уилямс, който има три внучета и е ветеран в дълготрайните престои в космоса.  Това е четвъртата му мисия, като след успешното й приключване той ще се превърне в американския астронавт с най-много прекарани дни в космоса - 534, разкри НАСА.

Първият космически полет на Уилямс е през 2000 г., а през 2006 г. той реализира 6-месечен престой на Международната космическа станция, при който обикаля Земята 2800 пъти.

Американецът е един от авторите на първото съобщение в социалната мрежа Twitter, публикувано директно от Космоса през 2009 г. До онзи момент космонавтите изпращат съобщенията на наземните бази, от където те са пускани в социалната мрежа.

Уилямс е ревностен християнин и автор на книгата "Резултата от Неговото дело: Поглед над създаденото от Бог от Космоса".

За колегата му Скрипрочка това е първата мисия, а за Овчинин - трета.

Рекордът за най-дълго време, прекарано в Космосам принадлежи на руския астронавт Генади Падалка, който има 879 дни, в рамките на пет мисии. Сънародникът му Валери Поляков е реализирал най-дългия единичен престой - 437 дни на вече несъществуващата орбитална станция "Мир" през 1994-1995 г.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар