CNN: Пентагонът дистанционно е изтрил шпионския софтуер от падналия дрон

Американските военни са унищожили дистанционно "чувствителен софтуер" от падналия в Черно море безпилотен самолет MQ-9 Reaper.

Това е станало преди той да падне в морето.

Това съобщи кореспондентката на CNN Наташа Бертранд в "Туитър".

Тя се позова на два анонимни американски източника.

Пентагонът все още не знае дали руските изтребители са имали намерение да ударят физически американския дрон, но знае, че "прихващането е било преднамерено" и "агресивното поведение е било умишлено".

Русия ще се опита да получи останките от американския безпилотен самолет MQ-9, който падна в Черно море, за да ги проучи, заяви в сряда секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, припомня CNN.

В същото време от САЩ заявиха, че са предприели стъпки, за да защитят американските технологии на борда на дрона.

Американски самолет за морско наблюдение P-8 Poseidon лети над бреговете на Румъния и наблюдава Черно море, уточнява CNN.

Това става ден след като руски самолет се сблъска с американски шпионски дрон, в резултат на което той падна в международни води южно от Крим.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американския дрон, летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го свалят в Черно море.

Безпилотният летателен апарат е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено е с продължителност 9-10 часа. Подобни дронове са разположени в базата "Къмпия Турзий", в централния окръг Клуж.

Посочва се, че този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети "Хелфайър", но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 км югозападно от Кримския полуостров.

От своя страна Москва отрича версията на Вашингтон и твърди, че дронът се е разбил в Черно море край Крим вследствие на рязка маневра.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар