Чехия започва да отпуска мерките

Чехия ще позволи на повече деца да се върнат на училище и ще разхлаби някои от рестрикциите, въведени заради коронавирусната пандемия, заяви чешкият здравен министър Ян Блатни.

Това ще стане възможно, тъй като броят на новите случаи на зараза в страната и на хоспитализираните пациенти спада.

В понеделник Чехия ще премине от пето ниво на тревога заради пандемията на четвърто ниво.
Началните училища, отворени от сряда само за някои класове, сега ще отворя напълно врати за всички ученици от 30 ноември. Някои гимназисти и някои студенти ще могат да се върнат също в класните стаи и университетските аудитории, съобщава Нова.

Магазините ще затварят вече в 23 ч. вместо в 21 ч. Полицейският час ще влиза също в сила от 23 ч. вместо в 21 ч. Ще се разрешава и събирането на шестима души навън вместо на двама, както е досега. Ще се разрешава и инсталирането на сергии за продажба на коледни елхи, декорации и други традиционни коледни стоки.

Министърът на промишлеността Карел Хавличек пък каза, че нивото на риск може да падне дори с още една степен седмица след това, което ще позволи отварянето на ресторантите и магазините за стоки на дребно. Сега в Чехия работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и магазините за други стоки от съществено значение.

Болниците ще започнат поетапно отново да приемат случаи, които не са спешни от следващата седмица заради по-малък прием на заразени с коронавируса и заради по-малко заразени медици.


Автор: Дежурен редактор
Напиши коментар